28 Ocak 2013 Pazartesi

Çilekli Diye Yediğimiz Abur Cuburlar Aslında Böcekli : )

Geçtiğimiz günlerde sağlam kaynaklardan COCHINEAL adlı böceğin başta gıda olmak üzere, kozmetik, tekstil gibi pek çok sektörde renk verici olarak kullanıldığını öğrendim. Unutmadan söyleyeyim, bu postu lütfen yemekten önce okuyun : ) Anavatanı Meksika olan bu sevimsiz böcük yüzyıllardır renk verici pigment maddesi olarak kullanılıyor.


Doğal ortamda kaktüslerin üzerinde yetiştikleri gibi bu böcükler için özel tarlalar da kuruluyor, Meksikalı köylüler tarafından toplanıp un haline getiriliyor ve sofralarımıza geliyor. En fazla kırmızı ve pembeden kahverengiye kadar renk veren bu böcüğün renk veren hale gelince ismi birden karmin oluveriyor.


Karmin maddesi koladan çilekli olduğunu düşündüğümüz pek çok gıda ürününde kullanılıyor. Çilekli yoğurt, çilekli süt, çilekli kek, çilekli dondurma, jelibon vs. vs. vs


Çok ünlü bir marka geçtiğimiz günlerde bazı içeceklerinde bu böcekten elde edilen karmin maddesinin kullanıldığının duyulması üzerine bu uygulamadan vazgeçtiklerini açıklamıştı.


Böcekten elde edilen karmin maddesi başta gıda olmak üzere renklendirme amaçlı olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta da kullanılıyor.  Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürünü yelpazesinde kullanılan karmin; sosisler ve işlenmiş kümes hayvanı gibi et ürünlerinde, meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, sucuk, salam, jelatinli tatlılarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve süt ürünlerinde de doğal renklendirici olarak bulunabilir.


Aslında açıklanan birçok  marka var. Gıda markalarının hemen hepsinin çilekli ürünleri karmini ihtiva ediyor. Erdem'e bu bilgiyi verdiğimden beri ben böcek yemem deyip çilekli hiçbir şey aldırmıyor : ) Tercih sizin tabii : )


Olaya bir de dini inaçlar yönünden bakarsak, İslam dinine göre haşeratlar caiz değil ve helal gıda sertifikası olan firmalar bu böceği kullanmıyorlar.


 Karmin tekstil piyasasında da aranılan bir renklendirici...




İşte böyle... Ben bunları öğrendiğimden bu yana evimize ve midemize özellikle çilekli hiçbir şey sokmuyorum. Siz de araştırın. İnternet ortamında cochineal ile ilgili çok fazla bilgi mevcut... Doğruluğuna siz karar verin. Görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yukarıdaki yazıyla ilgili yorumunuzu alayım : )